30 09 2021
Osiedle Mangalia Mokotów z „Oskarem Budownictwa”

Osiedle Mangalia Mokotów w Warszawie zostało nagrodzone w 31. edycji konkursu Budowa Roku. To kolejne ważne wyróżnienie, po tytule „Dewelopera Roku”, jakie otrzymaliśmy w tym roku.

Każda nagroda cieszy, ale z tej jesteśmy dumni szczególnie dumni, gdyż przyznają ją specjaliści – inżynierowie i technicy budownictwa, a konkurencja jest wyjątkowo ostra.

Przypomnijmy, że osiedle Mangalia Mokotów, złożone z 432 mieszkań, zostało wybudowane w dwóch etapach. Celem było stworzenie eleganckiej architektury i nadanie budynkom wielkomiejskiego charakteru. Stąd ciepła biel i szarości oraz płyty o strukturze i kolorze drewna na elementach elewacji. Dopełnieniem są szklane, antracytowe balustrady części balkonów. Na terenie wewnętrznym utworzono strefy relaksu i odpoczynku – z pergolami, siedziskami i podestami rekreacyjnymi. Budynki wyposażone są w lokale usługowe na parterze oraz garaże podziemne.

Osiedle zmieniło charakter zabudowy w tej części Mokotowa, a jego bryła została bardzo dobrze wkomponowana w istniejące otoczenie.

Konkurs Budowa Roku odbywa się nieprzerwanie od 30 lat. Laureatów wyłania się zazwyczaj w ośmiu kategoriach. W tegorocznej edycji nagrodzonych zostało 45 inwestycji – wszystkie wyróżniały się nowoczesnymi rozwiązaniami i estetyką.

Nagrody wręczono podczas uroczystej gali w siedzibie Polskiego Związku Inżynierów i Techników Budownictwa w Warszawie.