21 08 2020
Nowe murale na warszawskiej Pradze

Praga to miejsce pełne tajemnic, klimatycznej atmosfery i … wielka galeria sztuki. Autorskie murale, którymi zachwycają się nie tylko turyści, ale i światowej sławy mistrzowie street artu stanowią charakterystyczny element dzielnicy. O nowe gigantycznych rozmiarów rysunki wzbogaciła się ostatnio ul. Mińska.

Vis-à-vis nieczynnego toru Nowe Dynasy na osiedlu Mińska 69 (etap Olympic) powstały trzy imponujących rozmiarów murale inspirowane welodromem i kolarstwem. Zobaczymy na nich tor kolarski i kolarza. Utrzymane w pastelowej kolorystyce rysunki nawiązują do sportowej historii tego miejsca – wyścigów sław światowego kolarstwa i zwycięstw polskich kolarzy, w tym Czesława Langa.

Kolejny mural znajduje się na ścianie I etapu (Praho) osiedla Mińska 69. Inspiracją do jego powstania był pomnik zwykłych warszawiaków – praskiej kapeli podwórkowej z ul. Floriańskiej. Na muralu widzimy popularne kiedyś instrumenty – gitarę i bandżolę.

Murale wykonali artyści ze studia Ideamo Murals.

Każdy warszawiak wie, że Praga muralami stoi. Historia i tradycja dzielnicy zobowiązują, stąd decyzja o przyozdobieniu ścian osiedla rysunkami. Mamy nadzieję, że nasze murale wpiszą się w wyjątkowy klimat miejsca. Oczywiście będą kolejne, również nawiązujące do dziedzictwa Pragi. Na następnym etapie osiedla – do bazaru Różyckiego.

W okolicy, na ulicy Bliskiej, znajduje się także jeden z najbardziej intrygujących praskich murali. Wykonany przez chińskiego artystę DALeast rysunek Ptak i kobra przyciąga swoim niebanalnym kształtem i sposobem wykonania. Dalej – idąc ulicą Mińską – można trafić na kultowy już mural pierwszego elekcyjnego króla Polski Henryka Walezego w wersji unowocześnionej. Praga to jedna z największych galerii sztuki, jaką można spotkać w Polsce. Nic tylko spacerować i chłonąć atmosferę!