25 05 2021
Budimex Nieruchomości z nowymi właścicielami

Budimex SA podpisał finalną umowę sprzedaży Budimeksu Nieruchomości. Nowi właściciele – fundusz inwestycyjny Cornerstone Partners oraz czeska grupa deweloperska Crestyl – zamierzają rozszerzyć dotychczasową działalność Budimeksu Nieruchomości. Jednocześnie segment mieszkaniowy niezmiennie pozostanie głównym trzonem naszej oferty. Decyzja o sprzedaży została poprzedzona kilkumiesięcznym procesem przeglądu opcji strategicznych rozpoczętym w lipcu 2020 roku.

Celem nowych właścicieli jest stworzenie silnej grupy deweloperskiej, która w krótkim czasie stanie się krajowym liderem na rynku nieruchomości. Liczymy, że wymiana wiedzy i kompetencji oraz wspólne wartości szybko przyniosą oczekiwane rezultaty. Wykorzystując efekt synergii, będziemy mogli już w niedługim czasie przedstawić nową, rozszerzoną ofertę, tj. inwestycji apartamentowych (premium) czy mieszkań na wynajem. Jednocześnie głównym filarem naszej działalności pozostanie – jak dotychczas – budowa mieszkań deweloperskich na sprzedaż.

Podpisanie finalnej umowy sprzedaży Budimeksu Nieruchomości wymagało otrzymania zgody Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK), którą inwestorzy uzyskali 30 marca 2021 roku. To największe przejęcie w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej zrealizowane od wybuchu pandemii COVID-19.

***

Cornerstone Partners to firma inwestycyjna z 20-letnim doświadczeniem, która prowadzi transakcje private equity w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej. Specjalizuje się w zarządzaniu aktywami i budowaniu ich wartości. Osiągnięcia spółki są doceniane na wielu europejskich rynkach.

Z kolei Crestyl to grupa deweloperska działająca w Czechach. Posiada szeroką ofertę i jest liderem na rynku projektów wielofunkcyjnych, tj. mieszkaniowych, biurowych i handlowych w kategorii premium.