22 02 2021
Budimex Nieruchomości z nowymi partnerami

Nasz właściciel, Budimex SA podpisał umowę warunkową sprzedaży Budimeksu Nieruchomości. Warunkiem koniecznym do sfinalizowania transakcji jest uzyskanie przez nowych właścicieli zgody Prezesa UOKiK. Decyzja o sprzedaży została poprzedzona kilkumiesięcznym procesem przeglądu opcji strategicznych rozpoczętym w lipcu 2020 roku. Wybrani inwestorzy przejmą pakiet całościowy spółki. Głównymi inwestorami są Cornerstone Partners oraz grupa Crestyl.

Cornerstone Partners to firma inwestycyjna z 20-letnim doświadczeniem, która prowadzi transakcje private equity w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej. Specjalizuje się w zarządzaniu aktywami i budowaniu ich wartości. Osiągnięcia spółki są doceniane na wielu europejskich rynkach.

Z kolei Crestyl to grupa deweloperska działająca głównie w Czechach. Posiada szeroką ofertę i jest liderem na rynku projektów wielofunkcyjnych, tj. mieszkaniowych, biurowych i handlowych w kategorii premium.

Oba podmioty posiadają kapitał, kompetencje i know-how, które pozwolą stworzyć wspólnie z Budimeksem Nieruchomości grupę deweloperską aktywną na wielu polach rynku nieruchomościowego w Polsce.

Dzielimy z naszymi przyszłymi właścicielami  wspólne wartości i wiele nas łączy. Wiele też będziemy mogli od siebie się nauczyć. Jesteśmy przekonani, że dzięki temu już wkrótce będziemy mogli przedstawić Państwu – naszym Klientom – nową, rozszerzoną ofertę: inwestycji w kategorii premium, i mieszkań na wynajem. Oczywiście głównym filarem naszej działalności pozostanie niezmiennie budowa mieszkań na sprzedaż. Dzięki sile wszystkich trzech podmiotów możliwe będzie również aktywne pozyskiwanie atrakcyjnych gruntów.

Inwestorzy podkreślają, że obecne połączenie jest pierwszym krokiem do stworzenia silnej grupy, która w krótkim czasie stanie się liderem w Polsce, a niebawem także jednym z głównych graczy w Europie Środkowo-Wschodniej.

Nasi nowi partnerzy bardzo wysoko ocenili nasz profesjonalizm i potencjał spółki. Z uznaniem patrzą na polski rynek, w tym na miasta, w których prowadzimy działalność. W ich ocenie jest perspektywiczny i przyszłościowy.